Khamis, 17 Januari 2013

Nasihat

Addinun nasihah=Agama itu nasihat.

Anda perasan tak....selalunya nasihat dianggap sebagai membebel. Kenapa jadi mcm tu? mungkin silap pemberi nasihat la juga....nasihat panjang sangat...nasihat dalam bentuk sindiran...atau nasihat tak kena pada masa. Apa2 pun sebagai pendengar nasihat, usah peduli apa keadaan sekalipun , masa sesuai atau tidak...yg penting kita ambil intinya saja...yang lain abaikan je...angggaplah mereka tu memang ambil berat untuk nasihatkan kita...sayangkan kita...perihatin terhadap kita. Ketika mereka bercakap kita dengar dan diam....lagi bagus kita senyum je..kan mudah kalau mcm tu.

Wahai diriku dan dirimu....selagi kita memikirkan cara orang menasihatkan dan menunggu masa sesuai atau tidak untuk untuk menerima nasihat, maka keraslah hati kita berpanjangan. Hati yang lembut selalu tersenyum dan bersangka baik. Umat yg baik ialah umat yg mudah menerima nasihat tanpa banyak syarat.


“Orang-orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan dari ALLAH. Orang yang insaf dan sedar setelah menerima nasihat orang lain, dia akan sentiasa menerima kemulian dari ALLAH juga.”

Nasihat Lukhmanul Hakim


18 Jan. 2013

Tiada ulasan:

Catat Ulasan